pénztárgép úgynevezett AEE egysége, mint azt a rövidített neve is takarja Adóügyi Ellenőrző Egység, mely a pénztárgépen belül található, a pénztárgép szerves részét képezi.

pénztárgép AEE egységének főbb feladat, hogy tárolja az adóügyi adatokat, regisztrálja a vásárláskor beütött összegeket, tárolja a kiadott nyugtákat és egyszerűsített számlákat (ÁFA-s számla). Az AEE egység végzi a tárolt adatok továbbítását a NAV (Nemzeti Adó és Vámhivatal) felé, titkosított formában. A pénztárgépben tárolt adatok továbbítása GSM (mobiltelefonos) hálózat útján történik, ezért az AEE egység egy speciális SIM kártyát és egy GSM modemet is tartalmaz.

pénztárgép AEE egysége és a benne tárolt adatok többféle módon is védve vannak. Az AEE egység burkolata bizonyos fokig por és vízálló, a benne tárolt adatok titkosított módon kerültek letárolásra. Biztosított az adatok biztonságos továbbítása a NAV felé még áramszünet esetén is.

A közhiedelemmel ellentétben a pénztárgép vagy annak AEE egysége nem tartalmaz hangfelvételt készítő mikrofont, sem videofelvételt készítő kamerát. Az adóügyi pénztárgép a forgalmi adatokat és az ahhoz szorosan kapcsolódó egyéb eseményeket rögzíti.

Mivel az AEE egység jelentős mennyiségű technikai és kommunikációs elemet tartalmaz, így ez a pénztárgép legköltségesebb részegysége. Cseréje, géptípustól függően 50 és 150 ezer forint között változik. A Tremol M pénztárgép AEE egységének cseréje 65.000.- Ft+ÁFA (2015 augusztusi adat, az árváltoztatás jogát fenntartjuk).