Meghibásodások

Beázás – az elektronika nem szeret fürödni

A pénztárgépek többsége nincs felkészítve nedvesség vagy nagyobb mennyiségű folyadék elleni védelemre, kivételt képeznek ez alól a hordozhatónak minősített pénztárgépek (pl: Tremol S+ GPS). A pénztárgépekben működő elektronikai alkatrészek meghibásodását okozhatja víz, vagy egyéb folyadék (kávé, kóla, sör, stb.) bejutása. A folyadék többnyire az elektronika apró elemei között szárad ki, ragacsossá válik, majd savas kémhatása miatt megmarja a panelt, ezzel működésképtelenné téve azt.

Beázott pénztárgép alaplapja

Képzett kollégáink speciális alkoholos oldattal és ultrahangos tisztító berendezés segítségével fellazítják, majd eltávolítják a zárlatot okozó szennyeződéseket. Szerencsés esetben akár egy nap alatt is javítható ez a komolynak mondható hiba.

Akkumulátorok – 2 évente cserélni kell!

Minden pénztárgép 1, 2 vagy akár 3 darab gyárilag beépített akkumulátorral kerül üzembe helyezésre, amelyek több funkciót is ellátnak. Memóriában rögzített adatok védelmére szolgáló akkumulátor. Adatok zavartalan továbbítását szolgáló, úgynevezett AEE akkumulátor. Hordozható géptípusokban áramellátás nélkül, akkus üzemmódot biztosító akkumulátor. Sajnos minden akkumulátorról elmondható, hogy az élettartamuk véges, így bizonyos idő után cserére szorulnak.

Összehasonlítás a jó és rossz állapotú akkumulátorral

Az akkumulátorok elhasználódásuk során nem csak kapacitásukat veszítik el, akár a cellákban lévő elektrolitot vagy savat is bocsáthatnak ki magukból. Előfordulhat az elektronikai panel rongálódása is a kipárolgó sav hatására.

Fiscat akkumulátorok

A zárt és szigetelt AEE akkumulátorban gáz fejlődhet, mely a külső borítást felpuffasztja, előfordulhat az akkumulátor felrobbanása vagy akár tüzet is okozhat.

Kollégáink minden évben felülvizsgálják az akkumulátorok állapotát és javaslatot tesznek az üzemeltetőnek az akkuk cseréjéről. Általában elmondható azonban, hogy a pénztárgépek akkumulátorait 2 évente cserélni kell.

PÉNZTÁRGÉP AZ ÉLŐSKÖDŐK KEDVENC LAKÓHELYE

Sajnos pénztárgépünk nem csak műszaki okok miatt hibásodhat meg, gyakran élőhelyet biztosítanak a csótányok, ritkább esetben egerek számára. A csótányok a legapróbb réseken is beférkőznek és egész kolóniákat képesek rövid idő alatt létrehozni a pénztárgép belsejében.

Kép: akár több száz csótány is "lakhat" egy pénztárgépben
Kép: akár több száz csótány is “lakhat” egy pénztárgépben

Sajnos azon kívül, hogy nem szeretjük a csótányokat, székletük és vizeletük megmarja az elektronikai paneleket és hosszabb távon a pénztárgép meghibásodásához vezethet.

Kép: mindent beborít a csótányok ürüléke
Kép: mindent beborít a csótányok ürüléke

Sajnos nem könnyen észlelhető a laikus számára mikor csótányok költöznek a pénztárgépbe, azonban apró fekete foltokat hagyhatnak maguk után a gép külső burkolatán, de jellegzetes az undort keltő szaguk is.

2018-02-23 12:17:43